2023 Yaz Stajları Mülâkatları

Yaz Stajı’na niçin başvurdun, beklentilerin nelerdi?

Dönem 4e geçerken hem hastaneyi tanımak hem de hasta–doktor ilişkisini gözlemlemek için başvurdum.


Neden Ortopedi bölümünü seçtin?

Aslında başka bir bölüm seçmeyi düşünüyordum, ama çok fazla kişi seçer diye farklı bir bölüme yöneldim. Ortopedi ameliyatları açık ameliyat olduğu için daha heyecan verici olabilir diye düşündüm. Aynı zamanda klinik kısmı da yoğun bir bölüm olduğu için, hasta ile doktor ilişkisini daha fazla gözlemleme fırsatım olacağını düşünerek seçtim. Son olarak, Ortopedi bölümünde yapılan tedâvinin sonucunu kısa sürede gördüğümüz için, tatmin duygusu da yüksek bir bölüm.


Kendini bir doktor olarak hissettin mi?

Ameliyathânede asistanlar ve hemşireler bana doktor gibi davrandılar; hattâ hocamız da beni tanıtırken, “yeni asistanımız” diye tanıtıyordu. Ayrıca klinikteyken, asistan abilerin yapacağı şeyleri de bana gösteriyordu hocamız. O yüzden, evet, kendimi doktor gibi hissettim.


Yaz stajın genel olarak nasıl geçti, unutamadığın bir hâtıran var mı?

Genel olarak dolu dolu geçti. Çok şey öğrendim, hem hastalara yaklaşım olarak hem de asistan–hoca ilişkisini gözlemlemiș olarak. Ortopedi bölümü Sakarya'da gerçekten iyi bir durumda. Unutamadığım hâtıra: İlk hafta bir kız hasta vardı, 17 yaşında. Onun ameliyatı 6 saate yakın sürmüştü; ve hocanın dediğine göre, bu ameliyatı görmeden mezun olan ortopedi asistanları varmış; o yüzden hoca bana “Çok şanslısın!” demişti. Bu sebeple girdigim en değerli, en güzel ameliyattı. O hastanın iyileşme ve taburcu olma sürecini tamâmen gözlemledik, hocamla beraber benim için güzel bir hâtıra oldu.


Yaz Stajı’na niçin başvurdun, beklentilerin nelerdi?

Gönüllü Yaz Stajı, okulumuzun bize sunmuş olduğu çok güzel bir fırsat. Başlarda katılmayı çok fazla düşünmüyordum, daha önce gönüllü yaz stajına katılmış arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine katıldım. Hastane ortamında bulunmak istedim ve benim için güzel bir deneyim olacağını düşündüm.


Neden Nöroloji bölümünü seçtin?

Genel olarak, tıp fakültesinin başından beri, ilgi alanlarım, beyin ve sinir sistemi üzerineydi. Bu konularla alâkalı en iyi gözlemi, Nöroloji bölümünde yapabileceğimi düşündüm. Nöroloji bölümünü seçmemdeki bir diğer etken, nörolojik hastalıkları çok ilgi çekici bulmam. Nörodejeneratif hastalıklar gibi yavaş yavaş gelişen hastalıkların yanında; bir anda insanların hayatını alt üst eden Serebrovasküler Hastalık (SVO), yâni İnme var. Bunun yanında, Nöroloji’de Gullian-Barre Sendromu gibi nâdir hastalıkları da kapsayan, çok geniş bir skalada hastalık profili var. Araştırmaya çok açık. 

Nöroloji’nin bir diğer güzel özelliği ise, hastalıkların nedeninin pek de belirsiz olmaması. Özellikle, bir inme hastası karşınızdaysa; fizik muayeneyle, tutulan beyin bölgesini tahmin edebilirsiniz. MR ve BT sonuçlarında lezyonu doğrudan görebilme şansınız var. bu da Nöroloji’yi, diğer branşlara nazaran bir tık öne çıkarıyor.


Sinir sistemini tutan hastalıklar, maalesef ki diğer hastalıklara nazaran doğrudan hayat kalitemizi etkilemekte. Bu nedenle Nöroloji'nin yeri tıpta çok büyük. Hasar genelde beyinde olduğundan, ve nöronları etkileyen bir mekanizmayla işlediğinden, hastalarda geri dönüşümsüz bir hasar oluşturabiliyor. Bu nedenle, hızlı ve dikkatli hareket etmelisiniz.

Bâzen, verdiğiniz tedâvi bütün semptomları ortadan kaldırmasa da; Girişimsel Nöroloji’de yapılan âcil müdâhelelerin birçok insanı felçten, motor afaziden kurtardığını gördüm. Bu nedenlerle, mormalde 5. sınıfta göreceğimiz nöroloji stajıyla erkenden tanışmak istedim. 


Kendini bir doktor olarak hissettin mi?

Gönüllü Yaz Stajı’nda kendimi gerçekten doktor olarak hissettim. Serviste her sabah visit atılır; asistanlar, hastaların anemnezlerini ve yapılan tetkiklerini hasta başında hocaya sunar. Visite ilk katıldığım andan beri kendimi bir hekim olarak hissettim. Hastalarla birebir iletişim kurma ve dosyalarını inceleme şansı bulduk. Bunda, hocalarımızın ve asistan abi-ablalarımızın da etkisi olduğunu düşünüyorum. Güzel bir öğrenme ortamı vardı. Özellikle cerrahî bölümlerde olan kıdem olayı bir tık bizleri korkutabiliyor; fakat burada tam tersi, birlik ve berâberlik ortamı gördüm.

Hocalarımız gerçekten merhametli, bilgili ve sabırlı. Onlardan sâdece tıp için değil, insan olma noktasında da bir çok güzel örnek aldığımı düşünüyorum. :)

Asistanlarımız da bizimle ilgilendiler, deneyimlerini paylaştılar. Özellikle kliniğin işleyişini yakından gözlemlemek adına güzel bir şans oldu.


Yaz stajın genel olarak nasıl geçti, unutamadığın bir hâtıran var mı?

Yaz stajım genel olarak güzel geçti; unutamadığım an, bir önceki sorunun da cevâbı olacak nitelikte: Diğer fakültelerden Nöroloji anlamında bizi öne çıkaran bir nokta var ki; o da, Girişimsel Nöroloji’nin kliniğimizde bulunması. Türkiye’de Girişimsel Nöroloji yapan 50 kişi var. Bizim hastanemizde de, bu bölümle Bilgehan A. Acar Hoca ilgileniyor. Kendimi ilk defâ hekim olarak hissettiğim an, İnternal Carotis arterine (İCA) stent takılacak bir hastanın operasyonuna girdiğim zamandı. ilk defâ steril olmayı öğrendiğim yer orası oldu.

Camların ardından bir operasyona bakarken, ya da amfide oturup ders dinlerken, ‘doktor olma’ kavramını insan pek anlayamıyor. Steril olarak hastaya ilk yaklaştığım ânı gerçekten unutamıyorum. Hekim olma bilinci, sorumluluğun ciddiyeti, bir hastanın hayatının senin ellerinde olması; ne kadar gözlemci pozisyonunda da olsam, beni çok etkiledi. Hatâ yapmaktan korksam da; beni yüreklendirip, ciddiyetle prosedürü anlatan, bana bu şansı tanıyan Bilgehan hocama teşekkür ediyorum.


Yaz Stajı’na niçin başvurdun, beklentilerin nelerdi?

Yaz Stajı'na tajına başvururken, okuduğum bölümde ilerleyen süreçte beni nelerin beklediğini; nasıl bir çalışma ortamında bulunacağımı erkenden tecrübe etmek; ve ilerleyen süreçlerde daha bilinçli bir şekilde hareket etmek istedim.


Neden Göğüs Cerrahisi bölümünü seçtin?

Göğüs Cerrahisi bölümünü daha spesifik bir bölgede çalışmalar yaptığı için tercih ettim. Bu sâyede, yaz stajını yaparken, konu bütünlüğünün ve hâkimiyetimin daha iyi olacağını düşündüm. 


Kendini bir doktor olarak hissettin mi?

Kesinlikle kendimi bir doktor olarak hissettim diyebilirim. Fakültede eğitim alırken işin teorik kısımlarıyla ilgileniyoruz, bu bâzen sıkıcı olabiliyor. Ama burada, poliklinik, ameliyat, servis derken; daha hareketli, birebir hastayla temâs ettiğimiz bir işin içerisinde oluyoruz. Bu da insanı daha fazla tatmin ediyor diyebilirim.


Yaz stajın genel olarak nasıl geçti, unutamadığın bir hâtıran var mı?

Yaz Stajı benim için eğlenceli, yoğun ve öğretici geçti diyebilirim. Katıldığım için gerçekten memnunum. Her hasta ayrı bir dünya, ayrı bir deneyim oldu bizim için. Özellikle unutamadığım bir hasta olmadı bu yüzden.


Yaz Stajı’na niçin başvurdun, beklentilerin nelerdi?

Dönem içindeki yoğun tempomuzdan ötürü, hastane ortamını görme şansımız pek olmamıştı. Hem hastane ortamını görmek hemde hekimlik adına motivasyonumu artırmak için başvurmuştum.


Neden Beyin Cerrahisi bölümünü seçtin?

Cerrahî branşlar, biz hekim adaylarının, diğer branşlara göre genelde daha çok dikkatini çekmiştir. Benim de beyin cerrahisini seçme sebebim, çocukluk hayalim olması ve geçen dönem gördüğümüz Nöroloji kuruluydu.


Kendini bir doktor olarak hissettin mi?

Hastalara yardımcı oldukça ve hastane ortamına dahil oldukça, kendimi doktor olarak hissettim, ve çok mutlu oldum. Dönem içinde teorik kısımdan bunalıp motivasyonumu kaybettiğim anlar oluyordu, şu an mesleğimi çok daha fazla seviyorum.


Yaz stajın genel olarak nasıl geçti, unutamadığın bir hâtıran var mı?

Unutamadığım, bir değil birden fazla hâtıram var; çünkü hastanede oldukça ilginç ve beni çok etkileyen birçok vakâ ile karşılaştım.

İntihar girişiminde bulunan bir genç kız, kafasına sıkan ve günlerce yaşamaya devam eden bir adam, günümüzde çok popüler olan bir yarışma programının kazâ yapan yarışmacısı, daha 6 aylık bir bebek ve daha bir sürü örnek…


Yaz Stajı’na niçin başvurdun, beklentilerin nelerdi?

Hayalim, ortaokuldan beri, doktor olmaktı. 1. sınıf öğrencisi olduğum için, temel dersleri gördük ve pek doktor gibi  hissedemedim. Bu sene fakültemiz bize Gönüllü Yaz Stajları’na katılma fırsatı verince kaçırmak istemedim. Amacım hem hastane havasını almak hem de elimden geldiği kadar bilgi edinmekti. Bu, içimdeki doktor olma motivasyonunu artırırken;  bir yandan da, küçük de olsa, bir tecrübe kazandırdı.


Neden Dermatoloji bölümünü seçtin?

Sene içerisinde boş vakitlerimde, ileride hangi bölümü seçeceğime karar vermek ve bunun için derslerime çalışmak istediğimden dolayı; olabildiğince hastanede farklı bölümlerden hocalarımızın yanına gittim. Nöroloji, Genel Cerrahî, Ortopedi, Dâhiliye, Mikrobiyoloji, Tüp Bebek gibi; neredeyse her bölümün hocalarından kendime bir şeyler almaya çalıştım. Dermatoloji, hiçbir zaman gitme fırsatı bulamadığım; ne yaptıkları konusunda pek fazla bilgi sâhibi olmadığım tek bölümdü. Elime fırsat geçince de kaçırmak istemedim.


Kendini bir doktor olarak hissettin mi?

Evet, hem de fazlasıyla. Zamanla, gelen hastaları görmek ve onların tedavilerinde bulunmak, ayrıca bir yandan kendi kendime vakâları ve tedâvileri araştırmamla, bu duyguyu fazlasıyla hissettim. Poliklinikteyken hocaların yanında onlara Seboreik Dermatit gibi, Bernard Soulier Sendromu gibi hastalıkları, onlar daha söylemeden kendim bulmak; ve bu tanıları söylediğimde onların bana olan gururlu bakışları, beni hem mutlu etti hem de bu mesleği yapma motivasyonumu bir üst seviyeye çıkardı diyebilirim.


Yaz stajın genel olarak nasıl geçti, unutamadığın bir hâtıran var mı?

Genel olarak güzeldi diyebilirim. Onlarca çeşit hastalığı ve hasta tipini görmek güzel bir deneyimdi. Asistanların grev yaptığı güne denk gelmek de değişik bir tecrübeydi. Hocalar ve asistanlar çok samîmi ve bize sanki intern öğrenci gibi hastalıkları ve olayları anlatmaları, bize gerçekten bir şeyler katmak istemeleri çok hoştu. Geçen her günümde sanki gönüllü stajyer değil de sanki hastanede çalışan yeni bir asistan gibi hissettim kendimi. Daha sonrasında Berna Hocamızın bize son günümüz olduğu için pasta hazırlatması ve bunu tüm dermatoloji bölümü olarak kesip yememiz, bende çok ayrı yeri olan bir anıydı diyebilirim


Yaz Stajı’na niçin başvurdun, beklentilerin nelerdi?

Asıl katılma sebebim, yıl boyunca teorik dersler gördüğümden, gerçek hastaları doktor olarak görmek nasıl olur; merak etmemdi. Ayrıca bu şehirde bulunduğumdan, boş zamânımı da değerlendirmek istedim. 


Neden Dâhiliye bölümünü seçtin?

Dâhiliye bölümünde 1. sınıfta gördüğüm derslerle bağlantı kurabileceğim terimler olacağını düşündüm. Yâni hiçbir şey anlamayacağım bir bölüm yerine, az da olsa tanıdık gelen bir bölüm olsun istedim. 


Kendini bir doktor olarak hissettin mi?

Bâzen hissettim ama, daha çok yolun ne kadar başında olduğumu ve öğrenmem gereken daha çok şey olduğunu gördüm. Aslında bu açıdan beni kamçıladı diyebilirim.


Yaz stajın genel olarak nasıl geçti, unutamadığın bir hâtıran var mı?

Genel olarak bahsetmem gerekirse, sâdece hastane havasını almak; sabah kalkıp gelecekte işimin tamâmen orada olacağını bildiğim bir yere gitmek; hocalarımızın nasıl hasta baktıklarını yakından gözlemlemek; bunlar keyifliydi.

Unutamadığım bir yer var, orası da, Dâhiliye’nin yoğun bakımı. İşlerin ne kadar ciddi olduğunu ve insanların hayatlarının gerçekten elimizde olduğunu gördüm. Ders işlerken hiçbir şey bu kadar ciddi değildi ama, orada, insanlar makinelere bağlı ve ölüme çok yakınlar. Seçtiğim mesleği neden istediğimi; derslerin, sınavların karmaşasında unuttuğumu farkettim. Ve bu atmosfer, hekimliğin neden kutsal bir meslek olduğunu da hatırlamamı sağladı.


Hulusi Kaynun - SAÜ Tıp Fakültesi Dönem 3 Öğrencisi